Leírás
Don Rafa Farm Chiapas kis közösségében, Las Margaritasban, Mexikóban található. Ez a békés terület, amelynek lakossága mindössze 270 fő, az ország délkeleti részén fekszik, Guatemala szomszédságában. Chiapas meleg, trópusi éghajlata miatt kedvező a kávé és más trópusi növények termesztéséhez. A régió változatos hegyvonulatai időnként hűvös és ködös klímát teremtenek, amely segít olyan egyedi felhőerdek kialakulásában, mint a Reserva Montes Azules területén, ahol ritka növény- és állatfajok élnek. Ez a farm két különböző kávéfajtát termel: Pache és Geisha. A kávé élénk és vibráló ízvilággal rendelkezik.
A farmról
Teddy Kim, egy koreai kávészakértő, 2014-ben fedezte fel a Finca Don Rafa-t Mexikóban, miközben kivételes mexikói kávét keresett. A farm neve Rafael-ról kapta a nevét, aki korábban tulajdonos volt, de akkor már elhanyagolt állapotban volt. Gyakorlatilag szinte nem termelt semmit, és egy helyi család alig élte túl a szerény betakarítást, így a farm az elhagyás szélére került. Teddy felismerte a föld potenciálját, és családjával Mexikóba költözött, hogy teljes mértékben belevesszen a kávétermesztés folyamatába.
Fenntarthatóság
Teddy célja az volt, hogy Mexikóban egyenlőség és kiválóság jegyében működtessen farmokat. Elsődleges célja a kiváló minőségű, de fiatal farmok támogatása és a termelők fair fizetésekhez juttatása, amelyeket majdnem hat év alatt 25%-kal fejeltek meg az átlaghoz képest. Ezen túl Teddy elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és azon dolgozik, hogy az ökológiailag fenntartható gyakorlatokat a termelők javítsák, például kimagasló cseresznyékiválasztási folyamatokkal és folyamatos képzésekkel, fejlesztésekkel.
A Don Rafa farm büszke arra, hogy a legjobb minőségű specialty kávét termeli, elkerülve a vegyszereket és peszticideket, és ezen elvek szerint működik, hogy folyamatosan fejlessze a termelők tudását és technikáját.
Feldolgozási adatok
Az érett cseresznyéket kézzel szüretelik, majd 24 órás fermentációs folyamat során vízbe merítik őket. Ez alatt az idő alatt az esetlegesen hibás cseresznye felszínre úszik és eltávolításra kerül, így csak a legmagasabb minőségű babok kerülnek felhasználásra. A fennmaradó cseresznyéket hantolják, hogy eltávolítsák a külső héjat, majd alaposan megmossák vízzel. Végül a babokat a napon szárítják, akár egy patio-n, akár egy afrikai ágyon, amíg nedvességtartalmuk eléri a 10,5-11,5%-ot.
Növényfajta: Arabica
Magasság: 1250-1600 méter
Fajta: Geisha
Feldolgozás: Mosott (Washed)
Szűrő: 15+
Betakarítás éve: 2024
Ízprofil: Jázmin, citrus, alma, karamell, frissítő kakaós utóérzet
Értékelések
Még nincsenek értékelések.